Facebook oldalunk

Facebook

Kedves egykori évfolyamtársak, tisztelt tanáraink!

Szeretettel üdvözöljük a nagyváradi “Al. Moghioros” liceum 1980-ban végzett

valamennyi kedves diákját és egykori tanárát!

Érdemes és hozzánk méltó tudni, mi történik velünk, körülöttünk, értünk

Üzenet egykori iskolámba

 ady3   g

Június volt s ujjongtunk, nincs tovább
Most gyertek szabad mellű örömök
S pusztuljatok bilincses iskolák.

De elcsitult a jókedv-förgeteg
S helyére ült a döbbent némaság:
Köröttünk már az Élet csörtetett.

Óh, ifjui, szent megjózanodás,
Komoly, nagy fény, hős férfiú-szerep
Emléketek ma is milyen csodás...

Ady Endre

 

 

Nagyvárad legjelentősebb magyar középiskolája
Iskolánk története
Nagyvárad legjelentősebb magyar középiskolája, az Ady Endre Líceum, annak az Orsolya-rendi zárda iskolának a jogutódja. Hosszú utat tett meg az ősi schola a több mint kétévszázados története során.
7. Szent László Napok – Immáron tradíció
Szent László Napok 2019
Várad összeköt - ezzel a mottóval szerveztük meg 2019. június 24–30. között immár hetedik alkalommal a Szent László Napokat Nagyváradon.
Ha segíteni kívánod iskolánkat
Alma Mater alapítvány
Ha segíteni kívánod iskolánkat jövedelem adód 2%-val, töltsd ki az alábbi űrlapot és juttasd el az iskola titkárságára vagy Závodszky Tamásnak:

Kedves egykori évfolyamtársak, tisztelt tanáraink!

moghioros liceumSzeretettel üdvözöljük a nagyváradi  “Al. Moghioros” liceum 1980-ban végzett valamennyi kedves diákját és egykori tanárát!

A 25. éves osztálytalálkozók alkalmával született meg az ötlet nagy szeretettel köszönteni újra a régi ismert, kedves arcokat, emlékezni mindarra, amit szeretett iskolánk és évfolyamközösségünk nyújtott és kínál mind a mai napig azok számára, akikben a múlt aktiv része a jelennek.

Ezek az oldalak szerény próbálkozásnak tekinthetök betölteni azt az ürt,  amit közösségünk térbeli és  idöbeli szétszóródása  okozott és megteremti a feltételeit annak, amit a mai napig oly nagyon megsínylelünk: a kapcsolattartás alapvetö eszközeit. A következö sorok tehát “kínból” születtek és nem unalomból! Amikor elkezdödött a 25. éves osztálytalálkozónk szervezése, valóban apró kínnak tünt néha messze sodródott társaink felkutatása. Ezen változtatnunk kell, mihamarabb.

Idöközben már a 30. évfolyam találkozónk is lezajlott. Együtt ünepelte az elmúlt évek örömét-bánatát a három osztály apraja-nagyja, szeretett iskolánk régi termeiben. Bár fájó emlékként maradt meg bennünk, hogy oly sok tisztelt és nagyra becsült egykori tanárunkat hiányoltuk már, emlékük mégis örökre a szivünkben marad.

Bizonyára még mindíg elevenen él a 35. évfolyam találkozó azokban, akik részt vettek és átélték a közös hétvége felejthetettlen pillanatait. A vonalaink talán már nem olyan feszesek, mint hajdanán, esetleg egy-két ösz hajszál is megcsillant a banketten a táncparkett fényében, de a kedvünk és a szivünk ereje még mindíg töretlen volt...

Érdemes és hozzánk méltó tudni, mi történik velünk, körülöttünk, értünk.

Dutka

Haza kell mennem


"Haza kell mennem, – a földem izent.
A földem: a váradi nagytemető;
Haza kell mennem: apáink sírján
Inog a fejfa, mozdul a kő.
Anyánk házában idegen nóta,
Bujdosó koldus az árva húgom...
Haza kell mennünk, a földem izent,
Ha oda veszünk is a vándorúton!"


Dutka Ákos

Ez történt velünk ...

az érettségi ballagásunk óta eltelt évtizedek tükrében és kronológiájában
20. éves találkozó

20. éves találkozó

A 20. éves évfolyamtalálkozó Nagyváradon került megrendezésre 2000 májusában a Tempo-Klubban. Sokan voltunk és nagyon sok volt a mesélni valónk. Az “elsö” 20 év alatt rengeteg minden történt: politikai...

Tovább...
25. éves találkozó

25. éves találkozó

A 25. éves osztálytalálkozók Nagyváradon kerültek megrendezésre 2005 májusában. Sokan voltunk és nagyon sok volt a mesélni valónk. És már tudtuk, jól tudtuk, mit jelent: találkozni... A 20. éves találkozó...

Tovább...
30. éves találkozó

30. éves találkozó

Örömmel értesítünk benneteket, hogy a 30-éves évfolyam találkozónk szervezése elörehaladott állapotba került, a véglegesnek tekinthetö időpont 2010 május 22.-e, Pünkösd szombatja. Osztályfönöki órák délelött...

Tovább...
35. éves találkozó

35. éves találkozó

A mindenit, mekkora buli volt!!! - Kattints ide! Örömmel értesítünk benneteket, hogy a 35-éves évfolyam találkozónk lezajlott,...

Tovább...
Keressük a 40. évfolyam találkozó...

Keressük a 40. évfolyam találkozó...

Csak egy rövid kérdés... Felvetödött bennünk a gondolat, hogy hol is rendezzük meg a rohamosan közeledö 40. évfolyam találkozónk bankettjét. A helyszin végleges kiválasztása fontos a szervezés szempontjából,...

Tovább...

Blog legújabb üzenete

K. László emlékére

"...korán reggel kell a szerelemre gondolni mikor még harmatos a női test...", mondja a költő, és milyen igaza van! No de mikor gondoljunk az eltávozottjainkra?! Nagy szerencsénk van, hisz nem kell ezen töprengnünk, mert ŐK, a mostmár örökké szépek mindég velünk vannak, maradnak, bennünk élnek, ahogy mondani szokás, bár én inkább azt mondanám, hogy látjuk őket, a lelkünkkel látjuk őket az elvesztésük által okozott begyógyíthatatlan sebeinken keresztül...

Bővebben ...

A vendégkönyv utolsó bejegyzése

Rettegi Márta

köszönet a computer zseniknek ezert a honlapert. nagyon jo erzes volt ujra nezni a regi kepeket. de nagyon kerek mindenkit hogy meg több fotot keszitsetek. en nem tudok mindenütt ott lenni a kameraval ! (amint lattam az elmult evek fotoinak 70% a az en gepemböl szarmazik.) - az is igaz hogy ki mas , ha nem a fotos lanya keszitse a legtöbb kepeket! iden is csipkedni fogom magam. ölellek mindnyajatokat

2015. április 13. hétfő

Várad és a Holnaposok

A Holnap irodalmi antológia Nagyváradon, 1908-ban és 1909-ben megjelent 1. és 2. kötetét a modern magyar irodalom kiindulópontjaként, Ady szavaival, a "magyar lelkek forradalma"-ként emlegetik az irodalomtörténészek.

1908 tavaszán több nagyváradi fiatal költő és író tervezte egy irodalmi társaság megalakítását. Ehhez az adott végső lendületet, hogy 1908 februárjában a Premontrei Főgimnázium tanáraként Váradra érkezett Juhász Gyula. Hamarosan kialakult az írógárda a hét költő – Ady Endre, Babits Mihály, Balázs Béla, Dutka Ákos, Emőd Tamás, Juhász Gyula és Miklós Jutka - részvételével. Ők mindannyian Ady feltétlen hívei voltak.

1908. április 1-jén történt meg a társaság névválasztása. (Korábban Göncölszekér és Hétmagyarok is szerepelt lehetséges címvariánsként, a hét poétára utalva) Adyt, aki aznap érkezett vonattal, sürgették, mire fáradtan csak annyit mondott: „Hagyjuk most, majd holnap.” Erre egyhangú felkiáltással szavazta meg a társaság „A Holnap” elnevezést.

Céljuk az volt, hogy a Budapestre központosuló kulturális élet mellé egy másik, a konzervatív irodalmi szemlélettel szemben haladó, modern vidéki centrumot hozzanak létre. Ennek leginkább a mind gazdasági, mind kulturális szempontból legdinamikusabban fejlődő Nagyvárad felelt meg. Nagyváradot ekkor már pezsgő szellemi élete miatt mint „Körös-parti Párizs”-t emlegették.

1908. október 14-én volt a társaság hivatalos alakuló ülése az EMKE kávéház (a mai Astoria) különtermében. Ady beszédet tartott, melyben arról is szólt, hogy „A Holnap nem akar mindenáron forradalmiaskodó szervezet lenni”. Ekkor választották meg Dénes Sándort a társaság elnökévé. A Holnap ügyeinek intézésével pedig tíz tagot bíztak meg. (Ők Miklós Jutka kivételével az antológia résztvevői, valamint dr. Berkovits René, dr. Dénes Sándor, dr. Sarkadi Lajos és Nagy Mihály voltak. Titkárnak Dutka Ákost és Juhász Gyulát választották.) Sok képzőművész is belépett a társaságba, például Balogh István és Tibor Ernő (aki tárlatot is rendezett A Holnap égisze alatt), továbbá irodalomkedvelők, mecénások is szép számmal tagjai lettek.

Üzenetek

Konfuciusz mondása

konfuzius

A Kelet egyik legismertebb bölcse volt Konfuciusz, más néven Kung-Fu-Ce mester, akiről később egy egész tant, a konfucianizmust elnevezték, s akinek gondolatai - bár nem volt vallásalapító - több mint két évezredre gyakoroltak jelentős szellemi hatást Kína egészére.

 

 

"Nem az a dicsöség, hogy soha nem esünk el, hanem az, hogy mindig felkelünk, valahányszor elesünk."

 

40. évfolyam találkozó

Idöpont:
2020-05-30
, 20:00 h

Ennyi van még hátra a találkozóig:Countdown
expired

Aktuális időjárás

Mai adatok:
16°C
Légnyomás: 1.020 hPa
Szélirány: KÉK
Szélsebesség: 6 km/h
Helyi idő:2019-10-14 03:34:22